Digitale bijenkorf en internet der dingen

De digitale bijenkorf komt er aan. De digitale bijenkorf wordt mogelijkheid gemaakt door een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Ook wel internet der dingen genoemd of Internet of things (Iot) in het Engels.

Met de hedendaagse technische stand van zaken kunnen geïntegreerde netwerken relatief eenvoudig met elkaar communiceren. Gegevens welke voor een bepaald doel noodzakelijk zijn kunnen op deze manier doeltreffend met de mens interageren. Denk aan op afstand een meetwaarde uitlezen of denk aan periodiek een meetwaarde uitlezen en opslaan in een database.

Trend analyse van gegevens

Als men besluit meetwaarden periodiek op te slaan over een langere periode dan hebben we een basis voor trend analysis. We kunnen complexere analyses maken door verschillende meetwaarden met elkaar te vergelijken. Gaan we nog een stap verder en gaan we op basis van de analyse uitkomst iets activeren dan begeven we ons op het gebied van kunstmatige intelligentie. Meer geavanceerde kunstmatige intelligentie oplossingen zijn zelfs in staat te leren.

Sensors al dan niet in combinatie met microprocessoren kunnen op gewenste locatie data van de omgeving verzamelen en deze volgens de juiste protocollen over het internet naar de gewenste doel locatie versturen. Andersom kunnen actoren via het internet opdrachten ontvangen.

Bovenstaande mogelijkheden biedt de mogelijkheid relatief eenvoudig een “robot” te bouwen die:

  • Periodiek gewicht bijenkast meet en opslaat
  • Dagelijks een grafisch overzicht van de gewichtsverandering presenteert
  • Signaal uitsturen als de kast een bepaald gewicht bereikt

Voor de imker betekent dat zo’n robot hem of haar in het voorjaar informeert wanneer de bijen honing gaan halen. Op basis van het doorgegeven gewicht wordt de imker op afstand geïnformeerd.

Arduino, sensors en programmeren

Als je op internet gaat zoeken zie je dat de imkerijgroothandel de eerste technologische hulpmiddelen te koop aanbiedt. Ben je een handige doe-het-zelver, kan je een soldeerbout hanteren, heb je enige kennis van electronica en programmeren dan kan je tot zelfbouw overgaan van dit soort technologische hulpmiddelen. De Arduino microprocessor en de talrijke sensor leveranciers maken dat je eigen fantasie de limit is van wat je kunt maken. Valkuilen bij een zelfbouwproject is dat je vooraf geen duidelijke eisen en grenzen aan je project gesteld hebt.

Voor de komende winter heb ik mij tot doel gesteld een elektronische weegschaal voor bijenkasten te maken welke de weeggegevens periodiek in een database vastlegt. Resultaat van het eerste prototype zal ik op mijn website publiceren.